De kaarten drukkerij

 • Unieke 3D touch foliedruk
 • Meerdere versies in 1 bestelling
 • Gratis proefdruk van uw bestelling
 • |
 • |
 • Registreren

Zelf online kaarten maken en online bestellen

Stappenplan voor het zelf ontwerpen van je kaart:

Belangrijk!. Lees het hele stappenplan voordat je aan de slag gaat.
Anders maak je wellicht een valse start en kom je later in de problemen.

1. Maak een gratis account aan op www.Canva.com

Canva.com is een website waar je online kunt ontwerpen. De site biedt uitgebreide professionele tools en de bestanden die je van je ontwerp kunt downloaden zijn geschikt voor drukwerk.

2. Bepaal het formaat en de uitvoering van je kaart

Bedenk eerst wat voor kaart je wilt maken. Is het een enkel kaart of een gevouwen kaart? Wat is het formaat? Een klein kaartje of juist een opvallend grote kaart? De meest bestelde geboortekaartje zijn de gevouwen carré 135 kaarten en de meest bestelde trouwkaarten zijn de carré gevouwen 150 kaarten. Het formaat van een standaard ansichtkaart is A6. Kies bij voorkeur een standaard formaat van onze website, hiervoor zijn dan ook bijpassende enveloppen te krijgen. Het achteraf wijzigen van het formaat van je ontwerp is lastig, en het zonde van je werk om opnieuw te beginnen.

Zodra je bent ingelogd vindt je rechtsboven de knop: Aangepaste afmetingen gebruiken.
Als je deze aanklikt vul je de breedte en hoogte in van het netto formaat. Bij gevouwen kaarten is dat het netto formaat van de opengevouwen kaart. Bijvoorbeeld 270 x 135 mm voor een gevouwen carré 135 kaart.

Let op: Kies je voor een bestaande lay out van Canva.com dan is dat vaak geen gangbaar formaat. De bestaande lay outs van Canva kunnen niet achteraf in formaat worden aangepast!


2. Start met ontwerpen.

Canva werkt vrij eenvoudig en je kunt gebruik maken van veel gratis lettertypen en afbeeldingselementen. Uiteraard kun je ook je eigen afbeeldingen uploaden.
Hierbij enkele tips wanneer je start met het ontwerpen: 

 • Maak gevouwen kaarten altijd in uitvouw op. Dus de pagina's van de buitenkant naast elkaar en de pagina's van de binnenkant naast elkaar.
 • Plaats tekst of belangrijke elementen niet op of dicht tegen de rand. Alle kaarten worden achteraf schoongesneden en het kan zijn dat er dan door de tekst heen gesneden wordt. Houdt een veilige marge van 3 tot 5 mm aan.
 • Houdt rekening met bleed of afsnede. Alle kaarten worden achteraf nagesneden. Beeldelementen (bijv. foto's) die tot de rand lopen, moeten 3 mm over de rand doorlopen. Als deze dan worden nagesneden ontstaan er geen witte randjes.
 
 • Vermijd het gebruik van kaders om de kaarten. Het lijkt leuk maar kaders zijn bijna niet gelijk te krijgen. Ondanks onze geavanceerde apparatuur kunnen er snijverschillen ontstaan in de afwerking. Daar is ook de 3 mm snijmarge voor. Wanneer er een snijverschil van 0,5 mm onstaat, wordt links het kader 0,5 mm dunner en dus rechts 0,5 mm dikker. Dit geeft een visueel verschil van een milimeter.  Zonder kader zie je dat niet meer terug, maar bij een kader dus wel.
 • Je kunt eenvoudig pagina's toevoegen voor de binnenzijde/achterzijde maar ook dupliceren om meerdere varianten van je ontwerp te maken.

4. Bewaar als PDF

Ben je klaar met het ontwerp dan kun je de PDF bestanden downloaden. Klik rechtsboven op de knop: Downloaden. Selecteer altijd de optie: PDF-drukwerk (aanbovelen) en vink daarbij "Bijsnijdmarkeringen en afloop" aan. Controleer vervolgens altijd het PDF bestand. Is het formaat juist? Is de bleed of afsnede aanwezig in het bestand? Zien de afbeeldingen er goed en scherp uit? Maak eventueel nog een laatste afdruk van het bestand om alles te controleren. Wil je meer weten over de aanleverspecificaties, kijk dan hier.

"Voor het verdere gebruik van Canva.com verwijzen we je naar de uitgebreide hulp en support van Canva.com: https://support.canva.com"
Zelf online kaarten maken en online bestellen
Onze papiersoorten

Socialmedia