Digitaal foliedruk, spot UV lak, letterpress, pregen, digitaal stansen, cacheren en nog veel meer

3D touch foliedruk

Onze 3D touch foliedruk is een digitale folietechniek die het mogelijk maakt elementen uit een ontwerp in goud, zilver, koper of andere foliekleuren aan te brengen op het drukwerk. Bij ons wordt dit het meest toegepast bij geboortekaartjes, trouwkaarten, visitekaartjes, etiketten, stickers, labels, hangtags en kleine verpakkingen. De digitale techniek maakt het mogelijk foliedruk, tegen relatief lage kosten, toe te passen op kleine tot middelgrote oplages, bij meerdere versies of zelfs geheel gepersonaliseerd. Het resultaat is een hoogglanzend metallic folie element met een voelbaar verhoogd preegeffect.

Hoe werkt het.

Onze 3D touch foliedruk wordt aangebracht met de Jetvarnish 3DS with iFoil. Allereerst worden de drukvellen geprint op onze digitale printers van Ricoh. Vervolgens worden de drukvellen in de Jetvarnish 3DS gelegd. Deze machine bestaat eigenlijk uit 2 delen. Het eerste deel is een Inkjet printer die elk vel bedrukt met speciale UV lak. Daarachter bevindt zich een folie unit. Hierin wordt de folie onder druk en hitte aangebracht op de met UV lak geprinte delen. Doordat de UV lak verhoogd aangebracht wordt op de drukvellen ontstaat het voelbare preegeffect. De AIS scanner op de Jetvarnish zorgt er voor dat elk drukvel wordt gescanned voordat de spot UV lak wordt geprint. Hierdoor kan de 3D Touch foliedruk met een nauwkeurigheid van 1 pixel aangebracht worden op de drukvellen. Je bent dus verzekerd van een zeer accuraat register.

Wat kan wel, wat niet.

In onze webshop vindt je van bijna alle aangeboden producten ook een versie waarbij je foliedruk kunt toepassen. Het 3D touch foliedrukken is eveneen apart als extra afwerking te bestellen. Je kunt hierdoor een extra foliedruk bestellen op een product. Bijvoorbeeld wanneer 2 verschillende foliekleuren moeten worden toegepast. Je bestelt dan kaarten met eenzijdig goudfolie. Je voegt daar het foliedrukken als extra afwerking apart aan toe voor het aanbrengen van zilverfolie aan de andere zijde. Dat kan niet alleen met foliedrukken maar ook met andere soorten afwerking zoals spot UV lakken, digitaal stansen, pregen, lasersnijden, cacheren etc. Zodoende kun je zelf allerlei combinaties maken van drukwerk en extra afwerking.

3D touch spotlak

Onze 3D touch spot UV lak is een digitale spotlak techniek die het mogelijk maakt elementen uit een ontwerp te voorzien van hoogglans transparante spotlak. Met spot UV lakken laat je bepaalde gekleurde elementen uit je ontwerp in hoogglans extra naar voren komen. Bij ons wordt dit het meest toegepast bij geboortekaartjes, trouwkaarten, visitekaartjes, etiketten, stickers, labels, hangtags en kleine verpakkingen. De digitale techniek maakt het mogelijk de spot UV lak, tegen relatief lage kosten, toe te passen op kleine tot middelgrote oplages, bij meerdere versies of zelfs geheel gepersonaliseerd. Het resultaat is een hoogglanzend element met een voelbaar verhoogd preegeffect.

Hoe werkt het.

Onze 3D touch spot UV lak wordt aangebracht met de Jetvarnish 3DS. Allereerst worden de drukvellen geprint op onze digitale printers van Ricoh. Vervolgens worden de drukvellen in de Jetvarnish 3DS gelegd. Dit is een Inkjet printer die een bedrukking aanbrengt van onze speciale UV lak. Doordat de geprinte UV lak verhoogd aangebracht wordt op de drukvellen ontstaat het voelbare preegeffect. De AIS scanner op de Jetvarnish zorgt er voor dat elk drukvel wordt gescanned voordat de spot UV lak wordt geprint. Hierdoor kan de 3D Touch spot UV lak met een nauwkeurigheid van 1 pixel aangebracht worden op de drukvellen. Je bent dus verzekerd van een zeer accuraat register.

Wat kan wel, wat niet.

De spot UV lak zal atijd iets uitvloeien tijdens het printen. Hierdoor kunnen kleine tekstjes en zeer fijne details onscherp worden en soms dichtvloeien. Omdat de spot UV lak transparant is en gedrukte elementen zal accentueren is dit veel minder van invloed dan bij het foliedrukken.
Ook bij het spot UV lakken is de papierkeuze van groot belang. Wij bieden een groot assortiment papiersoorten waarbij het 3D touch spot UV lakken mogelijk is maar ze geven niet allemaal hetzelde resultaat. Als regel geldt hoe gladder het papieroppervlak, hoe strakker de foliedruk. Kies voor een strak, gedetaileerd folie ontwerp een gecoate papiersoort zoals het tweezijdig gestreken sulfaatkarton of het wit silk gecoat met eventueel matlaminaat of softtouch laminaat. Zorg ook in je ontwerp voor voldoende contrast waar de spot UV lak wordt toegepast. Alleen spot UV lak toepassen op een blanco achtergrond geeft nauwelijks contrast en is slecht zichtbaar. 
Daarnaast is de spot UV lak moelijk als compleet volvlak aan te brengen, en zullen er altijd wel ergens oneffenheden of lijntjes te zien zijn. 

Lasersnijden

Met laserstansen worden contouren uit het drukwerk gesneden. Dit kan tot in de fijnste details en met laserstansen ben je zeer flexibel. De creatieve effecten die je kunt creëren met lasersnijden zijn bijna onbegrenst. Laserstansen wordt toegepast op visitekaartjes, trouwkaarten, geboortekaartjes, en kan gecombineerd worden met andere technieken zoals cacheren, pregen en 3D touch foliedruk of 3D touch spot uv lak. Het gebruik van speciale papiersoorten biedt extra mogelijkheden. Wij bieden het Colorplan gekleurd papier met 24 verschillende kleuren, het transparante Curious translucent of het Splendorluxe metallic goud, zilver of brons. 

Hoe werkt het.

Het laserstansen van papier wordt gedaan met een CO2 laser. Onze CO2 laser is uitgerust met een geavanceerd camera systeeem wat er voor zorgt dat de contour exact op de juiste positie wordt uitgesneden. Dit maakt deze techniek zeer nauwkeurig. De laserstraal verbrand op de positie van de contour het papier. Hierdoor ontstaat ook een lichte roetafzetting aan de rand. In hoeverre de roetafzetting zichtbaar is hangt van meerdere factoren af. Onder ander de gekozen papiersoort en de details in het ontwerp zijn hierbij van invloed. In hoeverre papiersoorten geschikt zijn voor laserstansen vindt je op onze pagina over onze papiersoorten. Onze Motioncutter van Konica Minolta is met speciale technieken uitgerust om de roetafzetting tot het minimum te beperken. Het laserstansen wordt vel voor vel in een doorlopende stroom door onze laser uitgevoerd. 

Wat kan wel, wat niet.

In principe is het laserstansen een zeer flexibele techniek. Zeer fijne details kunnen uit het papier worden gesneden. De laser kan echter ook graveren. Verder dien je bij het ontwerpen voor lasersnijden rekening te houden dat je geen contour binnen een contour kunt laten staan. Met ander worden, als je de letter O wilt lasersnijden dient er een verbinding te zijn tussen de binnenste en buitenste contour. De afstand tussen twee lasersnedes dient minimaal 1,5 tot 2 mm te zijn om er voor te zorgen dat het patroon niet los laat of breekt. Voor tekst zijn hiervoor speciale lettertypen beschikbaar die je hier kunt downloaden. Er zijn bijzonder veel voorbeelden van patronen en afbeeldingen beschikbaar op het internet die je in je ontwerp voor lasersnijden kunt gebruiken. Bijvoorbeeld bij Adobe Stock of bij Freepik. Ook kun je onze samples downloaden die kunt gebruiken als basis voor je eigen ontwerp.

Pregen

Het aanbrengen van een preeg kan een zeer mooi effect geven aan je ontwerp. Je kunt bij pregen kiezen voor een verhoogd beeld of een verdiept beeld. Een preeg kan aangebracht worden op een gedrukt element of als blanco element. Een preeg alleen in het papier noemen we een blinde preeg. Bij pregen wordt altijd aan de andere zijde van de kaart een gespiegeld beeld van de preeg zichtbaar!

Hoe werkt het.

Voor het pregen van kaarten is een preegstempel nodig. Alle preegstempels maken wij zelf in huis. Deze preegstempel bestaat altijd uit 2 delen, een verhoogd en een verdiept beeld. Het papier wordt hier tussen gedrukt. Het pregen wordt bij elke kaart één voor één toegepast. Dit kan dus niet met meerdere op een vel of in combinaties gedaan worden. Wij pregen alle kaarten op één manier en dat is op onze vier Origenele Heidelberger Degels. Dat is een boekdrukpers pers uit de vorige eeuw waar in die tijd op gedrukt werd.

Wat kan wel, wat niet.

Bij pregen wordt het papier onder druk gedeformeerd. Dit vervormen van papier moet dan wel zo diep mogelijk en zo strak mogelijk zonder het papier te beschadigen. Je kunt je voorstellen dat bij kleine tekst of hele kleine details dit niet altijd goed lukt. Houdt hier rekening mee in het ontwerp. Ook zijn niet alle papiersoorten geschikt om te pregen. Zo zijn het kraft en grijskarton minder geschikt omdat er weinig contrast in deze papiersoorten zichtbaar is. Ook papiersoorten met een structuur zullen het contrast van de preeg een beetje teniet doen. De papiersoorten waar het pregen het mooiste op uit komt is het Gmund Cotton, het Wild White en het Materica Gesso. Verder laat een preeg altijd aan de achterzijde van de kaart een gespiegelde afdruk achter. Om dit effect te verhelpen worden kaarten met preeg ook wel gecacheerd. Op deze manier wordt de preeg aan de achterzijde verborgen. Het pregen van gedrukte elementen in het ontwerp kan ook. Wel moet je rekening houden dat de preeg dan minder op zal vallen. Als je twijfelt neem dan contact met ons op.

Digitaal stansen

Met digitaal stansen kun je de meest uiteenlopende producten maken, Gestanste geboortekaartjes, trouwkaarten, visitekaartjes maar ook vlaggetjes kaarten, labels, hangtags, deurhangers, pocketfold, mapjes, en pop-up kaarten. Stansen zonder het maken van dure stansmessen

Hoe werkt het.

Het digitaal stansen gebeurt op onze ZUND digitale precisie snijder en riller. Deze computer gestuurde machine leest een contourbestand in en middels een geavanceerd camera systeem wordt het precisie snijden en rillen uitgevoerd op de drukvellen. Dit gebeurt met een zeer hoge nauwkeurigheid. Het camera systeem corrigeerd elke afwijking die eventueel in het drukwerk aanwezig is. Ook kan deze machine gedrukte stickervellen slitten. Onder andere sluitzegels maar ook andere stickervormen of etiketten kunnen door deze machine worden geslit. Deze techniek is uitermate geschikt voor kleine tot middelgrote oplages of voor gepersonaliseerd drukwerk.

Wat kan wel, wat niet.

Onze ZUND digitale precisie snijder kan in principe hetzelfde als wat in conventioneel stansen mogelijk is. Waar je wel rekening mee moet huoden is dat kleine tekst of fijne details niet kunnen. Het moet uit het papier gesneden kunnen worden met een fijn mesje. Als het te klein is zal dat niet lukken en wordt het papier kapot getrokken. Een alternatief hiervoor is het lasersnijden. Met lasersnijden kunnen zeer fijne detail worden uitgesneden.

Cacheren

Het cacheren van kaarten biedt de mogelijkheid kaarten van 600 tot 900 grs te maken. Bij 3 laags cacheren kan gekozen worden voor gekleurde tussenvellen waardoor kaarten ontstaan met een gekleurde kern. Gecacheerde kaarten lenen zich uitstekend voor geboortekaartjes, visitekaartjes, trouwkaarten maar ook voor hangtags. 

Hoe werkt het.

De bestelde kaarten worden als eerste eenzijdig bedrukt op vellen. Deze vellen worden door een speciale lijmmachine voorzien van een lijmlaag. Vervolgens worden de gelijmde drukvellen gemonteerd en afgeperst met een speciale rollenpers. In geval van 3 laags cacheren wordt uiteraard ook de tussenlaag gelijmd en gemonteerd. De gecacheerde drukvellen worden vervolgens nagesneden naar het netto formaat.

Wat kan wel, wat niet.

Het cacheren kan alleen toegepast worden op enkele, ongevouwen kaarten. Omdat voor- en achterzijde achteraf met elkaar velijmd worden zal hier altijd iets speling in ontstaan. Dus de voor- en achterzijde liggen nooit helemaal exact op elkaar. Je dient hier in je ontwerp rekening mee te houden. Een ontwerp met aan beide zijden een kader raden wij af omdat hier altijd een zichtbaar verschil in zal optreden.
Het cacheren is prima te combineren met andere technieken:
- Pregen, door het cacheren wordt de gespiegelde preeg op de achterzijde verborgen.
- Lasersnijden, de laseruitsnede maakt de kleur van de tussenlaag zichtbaar.
- Digitaal stansen, gecacheerde kaarten in een speciale vorm snijden.
- 3D Touch Foliedruk en Spot UV lak, de digitale veredeling op gecacheerde kaarten creëren een uniek product

Letterpress

Letterpress kaarten zijn oorspronkelijk kaarten die met een ouderwetse boekdruk techniek worden vervaardigd. Dit veroorzaakt het kenmerkende reliëf in de afdruk. Maar wij bieden Letterpress kaarten aan die digitaal gedrukt worden en achteraf van reliëf worden voorzien. Een speciale techniek maakt dat we dit, net als het pregen, naadloos kunnen toepassen.

Hoe werkt het.

Allereerst wordt je ontwerp gedrukt op onze digitale persen. Je kiest hiervoor een van de papiersoorten uit het letterpress assortiment. Onze speciaal aangepaste printers zorgen voor een mooi matte afdruk op deze luxe papiersoorten. Optioneel worden de vellen verlijmd tot een duplex of triplex kaart om deze extra dik en stevig te maken. De kaarten worden vervolgens op een speciale machine gesneden zodat elke kaart exact gelijk is. Vervolgens wordt een stempel gemaakt van het ontwerp wat in Letterpress moet worden aangebracht. Op een van onze vier Heidelberg Degels wordt vervolgens één voor één de kaarten voorzien van het letterpress reliëf.

Wat kan wel, wat niet.

Bij letterpress wordt een indruk in het papier gemaakt. De eigenschappen van het papier bepalen in belangrijke mate wat het effect is. De zachtere papiersoorten, Gmund Cotton, Materica en het Wild White, laten een diepere indruk toe dan de wat hardere papiersoorten zoals het Old Mill, Vibers etc. Dat betekent dat letterpress op de wat hardere papiersoorten ook een scherpere indruk achterlaat en op de zachtere papiersoorten een glooiender. Door de druk van de stempel die in het paper wordt gedrukt zal er altijd een licht effect in spiegelbeeld op de achterzijde te zien zijn. Je kunt dit effect een beetje vergelijken met het effect van een watermerk.

"Het beste letterpress resultaat kun je verwachten op enkele kaarten vanaf 600 grs."

Het pure letterpress komt het best tot zijn recht met een minimalistisch ontwerp van mooie typografie, ornamenten en lijntekeningen. Tijdens het ontwerpen voor letterpress dien je met de volgende beperkingen rekening te houden.

• Gebruik geen tekst in corps kleiner dan 8 punten. Technisch kan het maar het komt de leesbaarheid niet ten goede.
• Houdt een minimale lijndikte van 0,5 pt aan.
• Gebruik geen grote vlakken met uitgespaarde tekst. Deze combinatie geeft vaak niet het gewenste effect. Een preeg is daar wellicht een betere oplossing voor.